Hidup bahagia..hidup gembira

Baca...Bacalah dengan nama tuhan yang menjadikan kamu...

Followers

Friday, November 26, 2010

CELIK TAPI BUTA

Ramai di kalangan kita celik tetapi pada hakikatnya mereka buta. Ramai yang celik untuk melihat keindahan alam ciptaan tuhan tetapi buta untuk mensyukuri keindahan kurniaan tuhan, ada pula celik untuk melihat keburukan orang lain tetapi buta tentang keburukan diri sendiri. Sang suami pula, celik untuk melihat kecantikan perempuan lain tetapi buta untuk menghargai isteri di depan mata dan begitula seterusnya. Ramai juga celik memandang kebahagiaan yang ingin dikecapi tetapi buta untuk menduga malang yang mungkin menimpa.

Bagi para ibu bapa mereka celik untuk menjaga anak2 mereka tetapi buta untuk merancang masa depan anak-anak tersebut. Ada yang beranggapan menjadi satu beban untuk mempunyai satu simpanan dan perlindungan kepada anak-anak ini sehingga mereka dewasa, inilah kebutaan yang merugikan..sebagai ibu bapa kita patut lebih celik untuk mengetahui kesusahan kita kini akan memberi suatu kemudahan kepada anak-anak kita kelak. Kita tidak mengetahui apa kemungkinan yang akan datang, apa yang kita tahu kita hanya mampu merancang tetapi apa yang akan berlaku bukan di tangan kita.

Bagi para belia, ada yang celik untuk menyimpan tetapi buta untuk mempunyai perlindungan . Selalu difikirkan usia masih muda dan masih awal untuk mempunyai perlindungan. Bagi yang sudah ada perlindungan mungkin di sebabkan mepunyai pengalaman ditimpa kesusahan, belajar dari kesilapan. Untuk mereka yang tak biasa ditimpa kecelekaan..selesa dengan apa yang ada...itu la kita hanya celik apabila bala menimpa tetapi buta di kala selesa...

Apapun yang kita lakukan hanyalah satu usaha yang berhak menetukan ialah DIA..hanya DIA yang maha mengetahui....

No comments:

Post a Comment